Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Je eigen applicatie laten ontwikkelen? Waar let je op?

← Terug naar alle blogberichten

Eigen applicaties laten ontwikkelen zit in de lift. Dan gaat het niet noodzakelijk over die leuke apps die op je smartphone staan, maar applicaties die ondernemingen vooral tijd besparen. Een automatisch facturatiesysteem met opvolging, het automatisch laten doorstromen van content van één afdeling naar de ander, het online beschikbaar maken van informatie, het verbinden van een intern crm met een dashboard voor rapportage, een flexibel tijdsregistratiesysteem, opvolging van fysieke installaties,…

De belangrijkste reden waarom je als onderneming zou investeren in het ontwikkelen van een eigen applicatie is vooral winst. Of je er nu extra tijd, middelen, geld of vaak een combinatie daarvan mee wint, je wil efficiënter werken.

Maar om tot actie over te gaan lijkt het vaak moeilijker te gaan. Een applicatie laten ontwikkelen klinkt vaak heel abstract. Wie of wat heb je nodig? IT-ontwikkelaars? Een development agency? Een webdesigner? Hoe maak je een briefing op als je je eigenlijk eerst wil oriënteren naar wat de mogelijkheden zijn? Hoe zorg je ervoor dat je niet verzand in een eindeloze put waar de kosten alleen maar lijken op te lopen? Kies je misschien niet beter voor een bestaande applicatie?

Checklist je eigen applicatie ontwikkelen

Eigen of bestaande applicatie?

Met een bestaande applicatie bedoelen we een tool die je vrij eenvoudig online kunt aanschaffen, soms zelfs gratis, en snel mee bent verholpen.

Laten we dus eerst even terug gaan naar de basis. Heb je wel een eigen ontwikkelde applicatie nodig? Er zijn honderden applicaties online beschikbaar die een groot deel van de vraag dekken en die uiterst budgetvriendelijk zijn. Ook al kunnen we bij SumoCoders elke applicatie die we nodig hebben zelf ontwikkelen, gebruiken we ook een aantal applicaties die online beschikbaar zijn. Waarom enorm veel energie steken in eigen ontwikkeling als je voor een paar honderd euro per jaar geholpen bent?

Maar de keuze om uiteindelijk een bestaande applicatie te gebruiken is vaak beperkt door:

 • De omschrijving van het probleem. Hoe kan je zelf op zoek gaan naar een oplossing als je intern niet over het technisch draagvlak beschikt om het volledig probleem goed te omschrijven?
 • Het ontbreken van voldoende marktkennis. Er is enorm veel online beschikbaar. Als je in Google intikt dat je op zoek bent naar een ‘time tracking tool’, dan krijg je tientallen kwalitatieve resultaten. Facturatiesoftware, databasesystemen voor klanten, dashboarding, analysetools, ... Voor de meeste standaardtaken zijn tools ontwikkeld die de grootste nood vervullen, maar de uitdaging is hier om door de bomen het bos te ontdekken.

Online applicaties bieden vaak een groot deel van de oplossing aan, maar niet helemaal. Elke onderneming werkt anders, op een eigen manier, met specifieke gewoontes. Een goeie applicatie hoort zich dus aan te passen aan het bedrijf, niet het bedrijf aan de applicatie. Je kan natuurlijk enigszins wat flexibiliteit verwachten, maar mensen kunnen enorm veel moeite hebben met verandering.

Toch kiezen om een eigen applicatie te laten ontwikkelen?

Dan zetten we een aantal zaken op een rij waar je best voldoende aandacht aan besteedt.

 • Start vanuit het probleem, niet vanuit de oplossing. We hebben vaak de neiging al iets verder te willen denken, om een oplossing aan te reiken in de veronderstelling dat het dan wat sneller kan gaan. Alleen … probeer toch maar eerst uit te leggen wat het probleem is. Soms is de oplossing toch niet dat waar je zelf aan dacht.
 • Maak duidelijke afspraken over de rechten van wat je hebt laten ontwikkelen. Je wil niet gegijzeld worden door developers. Er kan veel gebeuren. De persoon of het bureau waar je de applicatie liet ontwikkelen kan haar activiteiten stoppen. Misschien ben je ontevreden van hun service en wil je elders naartoe. Als je over alle rechten beschikt, dan kan je beslissen de verdere ontwikkeling of het onderhoud elders uit te besteden.
 • Maak duidelijke afspraken over de kosten na oplevering. Zijn er maandelijkse of jaarlijkse licentiekosten? Worden er kosten in rekening gebracht voor het onderhoud? Zorg dat je een goed beeld hebt van de totale kost van je applicatie.

De keuze maken tussen een bestaande of een eigen applicatie?

Neem vooral de tijd om je te laten informeren.

 • Probeer het probleem zo objectief mogelijk in te schatten. Is het een complex probleem of lijkt het alleen maar zo? Doe een online scan en neem de tijd om wat resultaten te bekijken. Vaak staat netjes uitgelegd wat die applicaties allemaal te bieden hebben. Wijkt dat erg ver af van wat je nodig hebt of niet?
 • Praat met collega ondernemers of sectororganisaties, het is bijzonder leerrijk om te ontdekken hoe zij gelijkaardige projecten hebben aangepakt.
 • Schrijf een aantal bureau’s aan met een omschrijving van wat je wil en luister naar hun ervaring en voorstellen. Het is van belang dat zo een bureau op een eerlijke en transparante manier communiceert, vraag daarom ook referenties op en kijk niet steeds naar de klinkende namen in hun portfolio. Als je een BEL-20 bedrijf als klant hebt, tuurlijk haal je het onderste uit de kan. Je wil weten wat de ervaring was van de klant om de hoek. Die transparante manier van communiceren met klanten vinden we zelf ongelooflijk belangrijk.

Jij vraagt, SumoCoders ontwikkelt

Wat we zoal met maatoplossingen kunnen verwezenlijken:

 • Medewerkers efficiënter laten samenwerken
 • Stockbeheer beter beheren
 • Facturatie automatiseren

SumoCoders BV

google map
Laden
Sumocoders
Afrikalaan 289
9000 Gent
BE