Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Een sublieme radiotool

Qmusic deinst er niet voor terug om coole acties te organiseren en hun luisteraars te verrassen. Voor dit project waren de rollen omgekeerd: SumoCoders verraste de Qmusic medewerkers met onze superefficiënte en sublieme tool.

Wat maakt onze tool zo subliem? Je leest er hier alles over.  

Ongetwijfeld iedereen kent Qmusic als populair Vlaams radiostation van Medialaan. Voor SumoCoders was het dus een hele eer te kunnen samenwerken met een zender met zo'n impact op z'n luisteraars.

Marie Vink

Het leukste compliment kregen we van Wim Oosterlinck. Hij zei tevreden dat het een tool was die voor het eerst écht werkt en Qmusic vooruit helpt.

Jan de Poorter, Code monkey bij Qmusic

Een sublieme radiotool

SumoCoders heeft lang in onderaanneming voor Qmusic gewerkt. Het grootste project dat SumoCoders gerealiseerd heeft, is de radiotool. Dankzij deze webapplicatie kan alle data rond afspeellijsten, teksten, planning, hits en artiesten centraal beheerd worden. Het efficiënt beheren van administratieve taken is één van onze sterkste troeven!

Draaiboek voor programma's

Een groot deel van de dagjob van DJ's is verborgen voor het grote publiek. Het voorbereiden en organiseren van programma's kan een tijdrovende bezigheid zijn. Net daarom wou Qmusic investeren in een draaiboek voor programma's. Dit draaiboek moet ervoor zorgen dat platen geprogrammeerd kunnen worden, teksten sneller kunnen worden geschreven en het eenvoudiger is om informatie over een artiest of een plaat terug te vinden.

Communicatie centraliseren

Wist je dat voor we onze radiotool ontwikkeld hebben, zowel de interne als externe communicatie versnipperd was en via verschillende kanalen verliep? De meest recente verkeersinformatie werd gemaild, nieuwe hitlijsten werden in Excel gemaakt, DJ's wisten niet wat collega's presenteerden en voorbereidingen werden doorgemaild.

Een centraal communicatiesysteem dat goed en vlot werkte, was dus geen overbodige luxe voor Qmusic.

Vereisten

Omdat de radiotool veel verandering met zich zou meebrengen, was een goede voorbereiding cruciaal. SumoCoders vroeg Qmusic hun belangrijkste vereisten op te lijsten:

 • Alle data centraliseren in één tool.
 • De tool mag niet offline gaan.
 • De tool moet op elk moment van de dag de juiste data weergeven.
 • Hitlijsten in de tool integreren moet mogelijk zijn.
 • Een draaiboek voor de programma's maken moet gemakkelijk verlopen.

Qmusic & SumoCoders

Bij de start van visual radio (radio die op televisie gepresenteerd wordt), ging Qmusic op zoek naar een sterke partner. Hierbij kozen ze voor SumoCoders omwille van onze sterke technische focus.

Dit project ging als volgt …

Stap 1: De briefing

Onze kick-off bij Medialaan bracht heel wat mensen samen: technici van Qmusic, mensen die de content verzorgden, onze eigen Sumo's … het gaf SumoCoders de kans om het project van elke kant te benaderen en aandacht te besteden aan de belangen van elke betrokken partij. De briefing was de samenvatting van beslissingen, vereisten en inschattingen.

Stap 2: Centraliseren van data

De eerste grote stap, was het centraliseren en aanvullen van alle data in 1 tool. Informatie zoals de biografie van een artiest, een YouTube clip van een nummer vond ook z'n plaats in de tool. Eens we deze stap vlot genomen hadden, werd de tool op vraag van Qmusic uitgebreid: de hitlijsten die tot op dat moment handmatig in Excel beheerd werden, vonden hun plaats in onze tool.

Stap 3: "Dario", de echte productietool

De vraag om "Dario", een echte productietool, te ontwikkelen, was de volgende stap in ons project. "Dario" moest een draaiboek voor de programma's worden ter ondersteuning van de DJ's.

De productietool zou verschillende onderdelen bevatten:

 • Dashboard: een verzameling van algemene en relevante info.
 • Programma's: hierin kan de DJ zijn voorbereiding lezen, platen programmeren, een overzicht vinden van de files en laatste tweets, etc.
 • Planning: hier worden de programma's geprogrammeerd. Deze programmatie wordt doorgestuurd naar de pers ter publicatie in bijvoorbeeld dag- en weekbladen.
 • Database van contactpersonen: het walhalla met alle contactgegevens van bekende personen. Vanuit de tool kan je eenvoudig een nummer koppelen aan een lijn. Spreekt voor zich dat deze database erg goed beveiligd is. (Neen, ook wij kunnen je het telefoonnummer van Kurt Rogiers niet bezorgen.)
 • Berichten: een centrale plaats om alle app berichten (de vroegere sms'jes) te lezen.
 • Stemlijsten: op de website kunnen luisteraars stemmen op nummers die ze willen horen. De resultaten komen hier terecht.
 • Documenten: dit is een verzameling van notes, verslagen, etc.

Stap 4: Nieuwe projecten

Aangezien Qmusic & SumoCoders elkaar altijd zo goed begrijpen, wordt SumoCoders nog regelmatig ingeschakeld voor het bouwen van verschillende kleine websites.

Qmusic is alvast zeer tevreden!

 • De communicatie verloopt veel vlotter: alle communicatie verloopt nu via 1 kanaal, de productietool "Dario".
 • De DJ's staan dichter bij de luisteraars: DJ's kunnen vlot antwoorden via Twitter en Instagram en kunnen gemakkelijker, profielen van luisteraars opzoeken.
 • Een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid: iedereen bij Qmusic werkt met Dario. Gebruiksvriendelijkheid en -gemak moesten daarom absolute prioriteit krijgen.
 • Het leven van DJ's is gemakkelijker: DJ's weten nu heel eenvoudig wat er al gepresenteerd werd en vallen niet in herhaling. Dit zorgt voor een tijdsefficiënte voorbereiding en voor minder herhaling voor de luisteraars.

Geïntrigeerd door ons werk voor Qmusic? Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan zeker contact met ons op!

techno sumo

Technobabbel

Dario is gebouwd met Ruby on Rails3. Er zijn koppelingen met Twitter, Facebook, Instagram, intere API's binnen Medialaan.

Jij vraagt, SumoCoders ontwikkelt

Wat we zoal met maatoplossingen kunnen verwezenlijken:

 • Medewerkers efficiënter laten samenwerken
 • Stockbeheer beter beheren
 • Facturatie automatiseren

SumoCoders BV

google map
Laden
Sumocoders
Afrikalaan 289
9000 Gent
BE