Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Tijdwinst zit in kleine dingen

← Terug naar alle blogberichten

We hebben er maar 24 van per dag en gebruiken ze liefst ook nog voor andere zaken dan werk. Logisch dat we ze vaak te kort komen? We zoeken niet alleen voor onze klanten naar manieren om ‘tijd te winnen’ door eenvoudige of verregaande automatisatie, we proberen zelf ook elke minuut maximaal te benutten. En de beste tips? Die vind je gewoon in het echte leven terug, waar de échte goeroe’s actief zijn.

“Samen studeren via YouTube”

Bij de examenperiode vorig jaar zag je dat veel studenten opnieuw de rust en stilte van een bibliotheek opzochten. Er was zelfs een studente die haar studiesessies live streamde online.

“De livestream verplicht me om me aan mijn woord te houden. Als ik zeg dat ik drie uur ga studeren dan ben ik dat niet alleen aan mezelf verplicht om te doen, maar ook aan alle andere studenten die op dat moment ‘mee’ studeren.”

Focus. Er is zoveel afleiding dat het moeilijk wordt om je ook maar 15 minuten te concentreren. Het helpt om die afleidingen ‘uit’ te schakelen. Wil je gefocust bezig zijn? Mailbox uitschakelen, gsm op stil (ook trilstand uitschakelen) en het scherm naar beneden richten, Facebook en andere sociale afleidingen uitzetten. Je productiviteit schiet omhoog en de tijdwinst die voel je op het einde van dag.

“Wie bang is voor de toekomst, schat het heden té hoog in”

“Computers werden aanvankelijk gecreëerd om berekeningen uit te voeren. Die rol is sindsdien geëvolueerd, maar de manier waarop we ze bedienen is amper veranderd. Eigenlijk slaat dat nergens op.”

Aan het woord is Pattie Maes, Belgische topwetenschapper aan de befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het artikel leest als ‘a brave new world’. Waar technologie intuïtief handelt in functie van onze doelstellingen, onze omgeving en onze ervaring, het klinkt als een ‘ver van mijn bed show’, maar dat is het zeker en vast niet. We evolueren naar een systeem waarbij technologie in die mate wordt ingezet dat ze optimaal rendeert voor de gebruiker, voor ons. Je laat oude manieren van werken achterwege en laat technologie alle taken verrichten die je automatisch wil laten verlopen om zo optimaal te renderen.

Wil je tijd besparen? Laat dan de technologie voor je werken in plaats van omgekeerd. Systeem niet volledig afgestemd? Pas het dan aan. Flow niet perfect op elkaar inspelend? Neem dan de tijd om de puntjes op de i te zetten.

“Multitasking en de automatische piloot”

Er wordt veel gezegd over multitasking. Goed, slecht, het bevordert burnouts of zorgt er voor dat je met een pak onafgewerkte taken overblijft.

Professor Niels Taatgen doet al jaren onderzoek naar multitasking en zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Multitasking is inderdaad niet goed wanneer je gelijksoortige taken wil afhandelen. Je wil tegelijk een strategie uitwerken voor een klant en een artikel schrijven. Beide taken doen een beroep op dezelfde hersengebieden. Als je tijdens die strategie wil kijken of je koffie nog té warm is om te drinken dan is dat een perfect combineerbare taak. Het controleren of de koffie nog warm is, is eigenlijk een automatisme dat wordt ondersteund door een ander hersengebied. Combineer je op die manier verschillende taken, dan kan je perfect multitasken en in sommige gevallen is het zelfs beter. Op een saaie, lege snelweg rijden en tegelijk bellen. Dat houdt je wakker en voorkomt ongelukken.

Maar multitasking op de werkvloer? Dan zit je vaak met de vervelende situatie dat de taken te veel op elkaar lijken om vlot te kunnen combineren. En door de toenemende prikkels in onze omgeving vinden onze hersenen afleiding net leuk, ze willen multitasken, ook al is dat niet steeds het beste idee.

Taken tegelijk proberen afwerken? Op de werkvloer probeer je best gefocust te werken aan één taak in korte periodes. De kans is té groot dat verschillende taken gelijkaardig zijn en het resultaat is dat je veel doet, maar weinig bereikt. Maar ‘s avonds? Doe gerust de afwas terwijl je praat met je partner en in de achtergrond die wedstrijd van de Buffalo’s in de gaten houdt.

“Felipe Massa’s 2016 Formula 1 Grand Prix of Europe Pit Stop”

Geen milliseconde teveel. Hét perfecte voorbeeld van perfect op elkaar ingesteld zijn, van teamwork, van taakverdeling, verantwoordelijkheid én focus. De Formule 1 pit stop. Het huidige wereldrecord staat op naam van het Williams team met coureur Felipe Massa tijdens de 2016 European Grand Prix in Baku.

1,92 seconden!

Tijdwinst zit soms in milliseconden. Net geen 2 seconden en toch weet 20 man, want zoveel zijn er betrokken bij het verwisselen van 4 banden, perfect wat ze moeten doen. En als het fout gaat? De pit stop van Daniel Ricciardo tijdens de Grand Prix van Monaco kostte hem de eerste plaats. De banden stonden niet klaar. Het verschil tussen winst en verlies? 11 seconden.

Perfect op elkaar ingesteld, dat betekent tijdwinst. Zowel tijdens een pitstop als in de manier waarop je werkt en vooral met welke tools je werkt. Een verschil van 5 minuten per dag, betekent op jaarbasis bijna 3 volle werkdagen!

Tijdwinst zit in kleine dingen.

Geen grote, complexe structuren, je hoeft er geen workshop voor te volgen en je hebt geen begeleiding nodig van een te dure consultant. Je elimineert afleiding, stemt alle systemen op elkaar af in het besef dat zelfs het kleinste verschil op jaarbasis heel wat voordeel biedt. Wil je daar eens van gedachten over wisselen? Neem gerust contact op.

Jij vraagt, SumoCoders ontwikkelt

Wat we zoal met maatoplossingen kunnen verwezenlijken:

  • Medewerkers efficiënter laten samenwerken
  • Stockbeheer beter beheren
  • Facturatie automatiseren

SumoCoders BV

google map
Laden
Sumocoders
Afrikalaan 289
9000 Gent
BE