Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Enqûete: Automatisatie voor starters: de 5 stappen

← Terug naar alle blogberichten

Hoe ver staan de Belgische starters met automatisatie? Uit onze enquête blijkt dat er nog wat werk aan de winkel is. 71% automatiseert (nog) niet. Nochtans bewijst automatisatie voor zowel start-ups als kmo’s en de grote corporates zijn nut, zonder daarbij meteen heel het bedrijf op de kop te zetten. Automatiseren hoeft geen breuk met het verleden te zijn. We vroegen het starters zelf.

Uit onze enquête blijkt dat meer dan de helft van de Belgische starters gelooft dat automatiseren tijds- en financiële winst kan opleveren. Maar toch is slechts 29% effectief bezig met automatiseren. 71% geeft zelfs toe onvoldoende bezig te zijn met automatisatie dus we hebben wat inhaalwerk. Zeker als we kijken naar onze buren. De hoofdredenen zijn onvoldoende kennis, geen tijd of moeilijkheden om er de voordelen van in te schatten.

Worden repetitieve opdrachten op dit moment al opgevangen door automatisatie?

Eigenlijk niet Ja, maar er zijn ongetwijfeld nog mogelijkheden Ja
71% 18% 11%

Leeft de overtuiging dat er tijds- en financiële winst kan worden behaald door te automatiseren?

Ja Nee Geen idee
53% 18% 29%

Wat is de reden waarom er nog geen stappen zijn gemaakt richting automatisatie?

We zijn onvoldoende vertrouwd met de materie De tijd ontbreekt ons om er voldoende mee bezig te zijn We hebben moeite om de mogelijke winst in te schatten tegenover de kost We hebben het bestudeerde en er is onvoldoende tijdswinst te boeken met automatisatie
29% 35% 24% 12%

In 5 stappen tonen we aan hoe je te werk gaat!

Stap 1. Problemen detecteren

Problemen detecteren is processen in vraag durven stellen. Zit de juiste persoon wel op de juiste opdracht? Kan hij niet beter ingeschakeld worden elders, waar hij meer opbrengt? Moeten we alle databases wel handmatig aanvullen? Kunnen we die databases en applicaties aan elkaar koppelen? Verliezen we niet heel wat informatie in onze papierberg? We kunnen niet aan de Excel van onze planner, wat als die ziek valt?

Door grondige analyse van de tijdsbesteding, de resultaten en de opbrengst uit die resultaten, maar ook door te luisteren naar de frustraties van klanten en werknemers leer je waar er processen verbeterd kunnen worden. En zelfs dat proces kan geautomatiseerd worden.

 

Stap 2. Angsten overwinnen

Eenmaal de problemen gevonden zijn, moeten enkele barrières overwonnen worden. Te vaak blijft vernieuwing steken in angst en gewoonte is daarbij een lelijk beestje. “Want het is altijd zo geweest” is een uitspraak die maar al te vaak opgerakeld wordt. Daarom dat automatisering geleidelijk aan moet gebeuren, eerst als aanvulling van bestaande processen, daarna vervangend indien nodig.

Maar ook het prijskaartje en de complexiteit worden vaak als drempels gezien. 24% van de ondervraagden in onze enquête (zie kader) heeft moeite om de winst ten opzichte van de kost in te schatten waarbij ze misschien beter worden bijgestaan met professioneel advies. Maar automatiseren leidt tot efficiënter werken waardoor sowieso gesnoeid wordt in de kosten. Daarnaast biedt het een tijdswinst waardoor je terug focus krijgt en ook opnieuw kan groeien als bedrijf. Door bewust klein te beginnen met de automatisering wordt het complexe gedrukt en kan de kostenstructuur meegroeien met het bedrijf.

 

Stap 3. Het betere maatwerk

De grote standaard automatiseringstools verwachten te vaak een te grote inspanning van het bedrijf zelf en gaan ervan uit dat je de interne processen wel aanpast aan de tool. Terwijl het net andersom moet zijn. De tool werkt voor jou, jij niet voor de tool. Daarom is maatwerk zo’n grote hulp. Bestaande tools worden aan elkaar gekoppeld en eventueel gelinkt aan interne systemen. The best of both worlds.

Een goede applicatie of toepassing past zich aan aan de noden van het bedrijf en de gebruikers. Maar ze kan net zo goed een brug bouwen tussen reeds bestaande toepassingen, zoals communicatietools, databases en agenda’s. Alle data van de webshop, zoals de facturatiegegevens die een klant invult nadat hij zijn winkelmandje heeft afgerekend,  automatisch in het CRM-systeem laten plaatsen en daar maandelijks een rapport over krijgen bijvoorbeeld.

 

Stap 4. Implementeren

Tijd om de tool zijn werk te laten doen en er als bedrijf de vruchten van te plukken. De grote voordelen van automatisatie?

  • Tijdswinst aangezien (routine)werk overgeleverd kan worden aan de tool
  • Heel wat extra data waardoor ook andere processen verbeterd kunnen worden
  • Een pak meer efficiëntie waardoor je op de kosten spaart
  • Een pak minder frustraties.

 

Stap 5. Bijschaven

Snel handelen is de boodschap. Hoe meer tijd je verliest met processen, hoe meer geld de deur uit waait. Start daarom met een basisversie van de automatiseringstool en tackle de de essentiële problemen. Gaandeweg, samen met de groei van het bedrijf, kan de tool uitgebreid en bijgeschaafd worden om zo verder te optimaliseren. Zo heb je, naast een gezonde kostenstructuur, ook meteen een tool die up-to-date is en nieuwe issues meteen aanpakt.

 

Op zoek naar automatisering?

Wat denk je? Is automatiseren een kolfje naar de hand van jouw bedrijf? Worstel je zelf met bepaalde problemen in de processen? Of heb je al ervaring met bepaalde tools? Laat het ons weten. Wie op zoek is naar een betrouwbare partner in crime, kan altijd onze cases eens bekijken.

 

Geautomatiseerde journalistiek

Nieuwsgigant Reuters komt met cybernetic reporters op de proppen. Klinkt als Robocop-achtige journalisten die in kogelwerende pantsers en gewapend met lasers oorlogsgebied intrekken voor hun verslaggeving. Maar eigenlijk ondersteunen ze hun reporters gewoon met automatisatietools. Software doorzoekt voor hen databases naar trends, statistieken en vreemde gebeurtenissen en maakt op basis daarvan content. Zo winnen de journalisten tijd die ze kunnen spenderen aan opinie, onderzoek en duiding. Meer nog, de tool kan helpen bij het vinden van nieuwe topics.

 

 

Jij vraagt, SumoCoders ontwikkelt

Wat we zoal met maatoplossingen kunnen verwezenlijken:

  • Medewerkers efficiënter laten samenwerken
  • Stockbeheer beter beheren
  • Facturatie automatiseren

SumoCoders BV

google map
Laden
Sumocoders
Afrikalaan 289
9000 Gent
BE