Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

SumoCoders introduceert de Daruma

← Terug naar alle blogberichten

We zijn té vaak afgeleid. Thuis, onderweg, op straat, ... De veelheid aan prikkels zorgt er voor dat we vaak meer tijd afwezig zijn dan aanwezig. Op zich is het niet verkeerd even weg te dromen, maar wanneer dat een drempel wordt om dingen gedaan te krijgen dan wordt het vervelend. Het gevoel een hele dag ‘druk’ bezig te zijn en op het einde van de dag niet tevreden zijn met wat je ‘maar’ gedaan hebt.

Een doel stellen en alles in het werk stellen om daar zo snel mogelijk te raken. Focus!

Maar… makkelijker gezegd dan gedaan.

Waarom Daruma?

Je zag ze misschien al op onze Facebook-pagina verschijnen, de leuke Daruma popjes? Wie ooit een rondreis deed door Japan zag ze waarschijnlijk al in traditionele winkeltjes, in huisjes waar er geen stoel te vinden is of bij mensen op hun werkplek. Het gebruik van een Daruma is een oud Japans gebruik om je doel niet uit het oog te verliezen. Een simpele manier om bij de les te blijven. En eenvoud, daar zijn we fan van!

Daruma in verpakking

Hoe werkt het?

Daruma met 1 ingekleurd oogje

Een Daruma heeft twee witte oogjes en een witte rug. Bij de start van elk project, elke belofte of elke wens kleur je één oogje in en schrijf je op de rug van de Daruma wat je wil bereiken. Je zet het op een belangrijke plaats zodat je steeds geconfronteerd wordt met je doel. Heb je het gehaald, dan kleur je het tweede oogje in en is je Daruma compleet. Tijd om aan de volgende te beginnen.

Waarom werkt het?

  • Eenvoud. Sprints, scrums, milestones, breakouts, sessies, ... klinkt allemaal heel indrukwekkend en we gebruiken het zelf ook, maar het is het resultaat dat telt. Een Daruma hamert dat principe er keihard in. Is het tweede oogje niet ingekleurd? Dan is het doel nog steeds niet bereikt.
  • Competitie. Daruma’s zijn zoals medailles of eretekens, een fysiek bewijs van een prestatie. Koppel dat aan de standaard verzameldrang van mensen en dan mag je best trots zijn als je al 8 Daruma’s op je bureau hebt staan!

De verschillende kleuren

De originele Daruma’s zijn rood, wat staat voor geluk en voorspoed. Uiteraard zijn er nog kleuren, allemaal met een eigen betekenis:

  • Goud: Weelde en voorspoed
  • Geel: Veiligheid en bescherming
  • Paars: Gezondheid en duurzaamheid
  • Wit: Liefde en harmonie

Waarom SumoCoders en Daruma?

We zijn vaak ook afgeleid, verliezen onze focus of zijn soms té enthousiast over wat eigenlijk maar een tussenstap is. Daarom geven we bij veel projecten een Daruma aan onze klant. Ons doel wordt daardoor eenvoudig, er zo voor zorgen dat we ons steentje bijdragen om het project samen met de klant tot een goed einde te brengen. Niets anders telt. Dat tweede oogje moet door de klant worden ingekleurd.

Daruma in Sumocoders stijl

Weetjes

Omdat het altijd leuk is om familie, vrienden en collega’s af te troeven met nutteloze kennis …

Een Daruma valt niet omver. Wat je ook probeert, een Daruma veert altijd recht. In Japan heet het ‘ganbaru’. Het leven is geen mooi effen pad en zit vol putten. Je moet altijd opstaan en verder gaan. ‘Val zeven keer, sta acht keer op.’


Dé originele Daruma heet eigenlijk Bodhidharma. Een monnik uit de 5e of 6e eeuw. In Japan, waar hij het boeddhisme introduceerde, kennen ze hem als Daruma Daishi. Het verhaal gaat dat hij meer dan 9 jaar mediteerde en dat hij zo gefocust was op het vinden van verlichting dat zijn benen en armen afvielen. Vandaar dat de popjes ook geen armen en benen hebben. Verhaal graag met een korrel zout nemen.


De oorspronkelijke Daruma is rood. Omdat de economie ook in Japan moet draaien kan je de popjes in veel meer kleuren vinden. Leuk voor de verzamelaar, iets minder voor traditie.


De wenkbrauwen van een Daruma lijken op kraanvogels en zijn baardhaar zou het schild van een schildpad moeten voorstellen. In Japan staan kraanvogels en schildpadden voor een lang leven. 1.000 jaar en 10.000 jaar om meer precies te zijn.


Elke Daruma is handgeschilderd, daarom vind je ook geen twee dezelfde.


Een Daruma is gemaakt uit ‘washi’, papier dat enkel in de winter kan worden gemaakt omdat koud water één van de belangrijkste grondstoffen is om het papier te maken zonder gebruik te maken van chemische stoffen. Dus niet zomaar ‘een popje’.

Jij vraagt, SumoCoders ontwikkelt

Wat we zoal met maatoplossingen kunnen verwezenlijken:

  • Medewerkers efficiënter laten samenwerken
  • Stockbeheer beter beheren
  • Facturatie automatiseren

SumoCoders BV

google map
Laden
Sumocoders
Afrikalaan 289
9000 Gent
BE