Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Jouw stem telt echt

Elk jaar kaart cirQ tijdens de Gentse Feesten op een ludieke manier een maatschappelijk probleem aan. cirQ wil aantonen dat het systeem van meervoudig stemrecht in een extreme vorm van democratie de toekomst is en richt een politieke partij op!.

Net als in 2017 met het privacy experiment Datakamp hielp SumoCoders bij het digitale luik.

Een extreme democratie? Je stem is niet éénmalig? Hoe werkt dat dan?

Xavier Cloet, bezieler cirQ - Batacratie

Stel je voor: je brengt bij de verkiezingen je stem uit en vervolgens wordt je stem écht gehoord. Niet één keer, maar keer op keer, telkens als er in de gemeenteraad moet worden beslist. Die gedachte is geen droom meer, want nu is daar Batacratie. Plots wordt alles anders.

Politieke mandatarissen hoeven niet meer te vertrouwen op hun buikgevoel om te zeggen wat kiezers denken. Partijen hoeven geen debatfiches meer uit te delen. Neen, dankzij moderne technologie – draadloos internet, smartphones, etc. – laten kiezers rechtstreeks weten hóé een mandataris moet stemmen.

Xavier Cloet, bezieler cirQ - Batacratie

Op het terrein

Iedereen die binnenkomt op het terrein kan tegen een vrijwillige bijdrage een partijkaart krijgen. Op die partijkaart staat een unieke QR-code. De bezoeker kiest er dan voor om deel uit te maken van de Batacratie door in een stemhokje enkele vragen te beantwoorden. Daarna, bij een positieve stem voor de Batacratie,  krijg je als bezoeker stemrecht tijdens de Gentse Feesten.

Met je partijkaart stem je voor allerlei zaken, de plaats van de toiletten, het volgende liedje van de dj, of de Rode Duivels worden uitgezonden of een aflevering van FC De Kampioenen (het werd uiteindelijk de wedstrijd België - Engeland).

Je stemt op het terrein door je kaart in te scannen of je stemt digitaal, en daar komt SumoCoders in the picture. Je scant de QR-code van je partijkaart met je smartphone om op je persoonlijke pagina in te loggen. Daar verschijnt dé vraag van het moment en kan je vanop elke locatie stemmen.

Door die stem, de acties die je doet zoals het kopen van drankkaarten, of je aanwezigheid op het terrein wordt je persoonlijk stemgewicht bepaald. Koop je veel drankkaarten dan telt je stem bij een vraag over de prijs van het bier meer dan iemand die nooit een drankkaart kocht. Rechtvaardig toch?

11 en 12 juli. De opbouw

Datakamp vorig jaar was een goede leerschool: het vermijden van hardware problemen op het terrein!

Een opfrissing van onze Linux-kennis en systemd zorgde er voor dat alles automatisch opstartte en dat bij problemen de aan/uit knop de beste oplossing was zodat de mensen op het terrein geen technische kennis nodig hadden.

Uitvoerig testen, debuggen en bijspringen waar nodig, zodat alles feilloos van start kon gaan.

13 juli. Geen ongeluksdag

Vrijdag, de eerste officiële dag van de Gentse Feesten. Nog een laatste keer testen en wat kleine aanpassingen aan de webapplicatie maken.

Geen op- of aanmerkingen. En zo hoort het te zijn: de software verdween in de achtergrond, deed wat ze moest doen, en werkte de hele Gentse Feesten lang vlekkeloos. Tijs en Sumocoders waren een onmisbare schakel in het geheel.

Michel Vuijlsteke, woordvoerder Batacratie

Michel Vuijlsteke, woordvoerder Batacratie

Een leuke editie! Bedankt aan Andries, Jan, Michel en het volledige cirQ-team voor de leuke samenwerking!

Ook een digitaal luik op jouw event? Neem dan contact op!

techno sumo

Technobabbel

We gebruikten Symfony4 om de webapplicatie te bouwen en koppelden die met een AWS API Gateway die op zijn beurt communiceerde met zender. Alles draaide met behulp van Docker op AWS.

Jij vraagt, SumoCoders ontwikkelt

Wat we zoal met maatoplossingen kunnen verwezenlijken:

  • Medewerkers efficiënter laten samenwerken
  • Stockbeheer beter beheren
  • Facturatie automatiseren

SumoCoders BV

google map
Laden
Sumocoders
Afrikalaan 289
9000 Gent
BE