Ga naar de inhoud

Bye bye papier, welkom webapplicatie

Hoe bouw je een papieren Formularium om tot een webapplicatie die eenvoudig, snel en altijd up-to-date moet zijn? Hoe pas je je als organisatie aan aan deze nieuwe manier van werken?

Farmaka & SumoCoders vertellen je het verhaal van dit project

Farmaka vzw wil met onafhankelijke, wetenschappelijke informatie huisartsen en zorgverleners ondersteunen bij het rationeel voorschrijven van geneesmiddelen. De catalogus/Formularium die in dat kader gepubliceerd werd, is een handig naslagwerk om de juiste behandeling voor te schrijven en samenvattingen rond wetenschappelijke onderzoeken terug te vinden.

Voor ons een online applicatie graag!

SumoCoders werd ingeschakeld om het Formularium Ouderenzorg van Farmaka te herwerken naar een webapplicatie. Dit Formularium is ondertussen uitgegroeid tot een levend werkdocument beschikbaar voor alle zorgverstrekkers.

Betere & snellere communicatie

Het grootste voordeel van een webapplicatie tegenover een papieren catalogus is toch wel het gemak om informatie up-to-date te houden. Farmaka kan heel eenvoudig nieuwe informatie of nieuwe wetenschappelijke onderzoeken publiceren. Zorgverleners en - verstrekkers kunnen er op vertrouwen dat zij altijd de correcte informatie kunnen terugvinden.

Vereisten

De vereisten van Farmaka voor deze  op maat ontwikkelde webapplicatie, waren duidelijk.

  • De webapplicatie moet het toelaten om sneller te communiceren naar huisartsen en zorgverleners.
  • Het moet mogelijk zijn om de revisie geschiedenis te bekijken
  • Aanpassingen gebeuren in 2 stappen: er wordt eerst een draft gemaakt, die door een redacteur nagekeken wordt, alvorens men kan publiceren.
  • Mensen moeten op de website feedback kunnen geven. Deze feedback moet in de app op de juiste plaats kunnen worden bekeken.
  • De site moet voldoen aan de HON Code.

Deze lijst vereisten is, net als het Formularium Ouderenzorg, een levend document waar nog regelmatig nieuwe zaken aan wordt toegevoegd.

Farmaka & SumoCoders

Farmaka vertrouwde SumoCoders zowel de ontwikkeling van de website als die van de webapplicatie/het formularium toe.

Stap 1: Kickoff meeting

De basis van de samenwerking werd gelegd in enkele kick-off meetings. We werkten ons in in de vraag van Farmaka en konden heel gedetailleerd vastleggen wat er precies van ons verwacht werd. Deze briefing is cruciaal voor een vlot verloop van het project.

Stap 2: Design & development

Dat Farmaka ons goed gebrieft had, werd duidelijk in design fase. We kwamen heel snel tot het finaal design voor de website en konden ons dus concentreren op het technische aspect van zowel de website als de webapplicatie. Voor de website ontwikkelden we enkele modules op maat van de vraag van Farmaka. Enkele voorbeelden:

  • Publicaties: Farmaka publiceert regelmatig presentaties, geneesmiddelenbrieven en overzichtsfiches. Deze module zorgt ervoor dat dit proces snel en eenvoudig te beheren valt. . Wil je zelf eens onze publicatiemodule uittesten? Dat kan: http://www.farmaka.be/nl/documentatie/publicaties
  • Medewerkers & bestuur: hier werd gezocht naar een eenvoudige manier om alle medewerkers en diensten te beheren. Onze doelstelling was om het beheer even eenvoudig te maken als de opbouw en overzichtelijkheid van de pagina: http://www.farmaka.be/nl/organisatie/medewerkers-en-bestuur

De webapplicatie bevat het volledige beheer van het Formularium opgedeeld in behandelingen, medicatie, indicaties, etc. De data wordt opgehaald via een API en gestructureerd weergegeven op de website. Uiteraard werd er versiebeheer voorzien zodat Farmaka op een eenvoudige en snelle manier updates kan publiceren.

Uiteraard wordt elke update eerst nalezen door een redacteur alvorens nieuwe zaken gepubliceerd worden. Dit was tenslotte één van de basisvereisten voor dit project. Via de webapplicatie kan de redactie inloggen, de wijzigen bekijken en eventuele feedback geven.

Stap 3: Een samenwerking op lange termijn

De afgelopen jaren is er nog actief gewerkt op dit project. Net als het Formularium is het moeilijk om dit project ooit als echt ‘af’ te beschouwen. We evolueren verder mee op het tempo van Farmaka, een mooi voorbeeld van continuous development. 

Ruben Mersch

Het papieren Formularium vervangen door een webapplicatie bleek verrassend simpel dankzij SumoCoders. Nu hebben we eindelijk de kans om onze interne werking af te stemmen op het tempo van dit digitaal tijdperk.

Ruben Mersch, Redacteur bij Farmaka

Farmaka & SumoCoders: een winning team!

De vervanging van het papieren Formularium, had voor Farmaka nog voordelen

  • Rolling release systeem: In tegenstelling tot de jaarlijkse uitgave van het papieren Formularium, kan Farmaka nu op elk moment doorheen het jaar aanpassingen live zetten in de webapplicatie. Deze aanpassing had een grote impact op de interne werking, maar de voordelen van dit rolling release management wogen gelukkig zwaar genoeg door om dit toch door te zetten.
  • Eenvoudige en snelle communicatie : Dankzij de website kan Farmaka de huisartsen en zorgverleners makkelijk en snel bereiken.
  • Eenvoudig beheer van data: Presentaties, geneesmiddelenbrieven, overzichtsfiches, medewerkers, … Dankzij onze webapplicatie kan Farmaka deze gemakkelijk beheren en onderhouden.

Geïntrigeerd door ons werk voor Farmaka? Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan zeker contact met ons op!

techno sumo

Technobabbel

Dit project bestaat uit twee grote delen. De website, deze is gebouwd met Fork CMS, en daarnaast de webapplicatie voor het beheer van het formularium. De webapplicatie is gebasseerd op Symfony-framework.

En hoe kunnen we jou helpen?

Je zit met een geniaal idee, maar hebt geen kaas gegeten van webontwikkeling? Je wil je medewerkers efficiënter laten samenwerken, de stock beter beheren of facturen automatisch laten versturen?

De kans is groot dat een applicatie op maat uitkomst biedt.

Neem contact met ons op en je zal versteld staan van wat we voor jou kunnen doen.

 

Sumocoders bvba

Laden
Sumocoders
Afrikalaan 289
9000 Gent
BE